Skolstart och arkeologi

on 24 augusti 2010

av Birgitta/Bi

Nu drar skolorna igång igen för fullt och skolorna fylls av elever, både de rutinerade och de som för första gången på allvar beträder skolans mark för nya spännande upplevelser. I helgen; närmare bestämt den 29, beträds helt andra marker och i helt andra syften då Arkeologidagen firas. I Skrotbokstappning innebär det att vi inspireras av kontrasterna mellan nytt och gammalt.

I dagarna är det många som går till skolan med fjärilar i magen, lite spända inför allt nytt som nalkas men; som väl är, oftast också väldigt förväntansfulla inför det kommande läsåret.

Nytt
Det är inte bara för de minsta som allting är nytt, varje år bjuder som regel på något nytt. Elevsammansättningen kan ha förändrats under sommaren; någon har kanske flyttat bort eller in, klasser kan ha slagits ihop till nya enheter, nya lärare, nytt stadium — ja det finns hur mycket som helst som kan ha förändrats. Här tar vi fasta på det som är nytt.

Gammalt
Arkeologidagen arrangeras i augusti vart år på initiativ av Riksantikvarieämbetet som också fungerar som central samordnare. Arkeologidagen arrangeras för att sprida mer kunskap om fornlämningar, forntidsmiljöer och arkeologins arbetssätt.
I år firas dagen söndagen den 29 augusti. Det ges då möjlighet att delta i utgrävningar, vandra genom fornlämningsområden och lyssna på föreläsningar. Fornbyar, museer och andra organisationer låter oss få upptäcka vår förhistoria i rekonstruerade miljöer och genom att erbjuda möjligheten att få pröva på uråldrigt hantverk eller matlagning.
På Riksantikvarieämbetets hemsida; se länk nedan, finns information om de aktiviteter som finns att besöka, dessa redovisas landskapsvis.
Här tar vi fasta på det som är gammalt.

Vi skapar med nytt och gammalt - i en skön kontrast
Nu är det inte bara skolstarter som erbjuder något nytt och spännande. Kanske har du börjat ett nytt jobb, fått nya arbetkamrater eller en ny höstgarderob eller vem vet, kanske framtiden har en resa med nya intryck att erbjuda.


Att resa är ju början på något ny, en ny upplevelse , man lämnar det gamla invanda bakom sig , en stund iallfall.
På mitt kort har även gammalt och nytt fått samsas, gammal spets och dekorationer med nya papper samt nya dekorationer. Kul och klurig utmaning att få till.

Layout av Jajisses

Det finns korta resor och det finns långa, både tidsmässigt och avståndsmässigt. En som verkligen har rest långt och i tjänsten är Cissis pappa.


Den här layouten handlar om min pappa när han tjänstgjorde på fartyget Jagaren Småland på 50-talet, Just det fartygen finns numer i Göteborgs hamn och är en del av det maritima museet. Man får gå in i båten och se hur det såg ut... då på den tiden. För att få med all text gjorde jag ett litet minialbum av rå kartong, skrev ut texten på vellum som jag sedan embossade med silverfärgat embossingpulver direkt när texten kom ur skrivaren. Här är ett urval från texten som finns där:
Pappa tjänstgjorde på Jagaren småland mellan åren 1957-1959 först som steward och sedan som kocklärling. Resan sträckte sig från Göteborg till USA och medelhavshamnarna och slutligen till Genua åren 57-58.
Senare under 1958 gick resan till Australiska och Amerikanska hamnar med sluthamn i Göteborg den 28 september 1959.

HMS Småland var en jagare i svenska flottan som sjösattes den 16 juli 1952. Småland sjösattes vid Eriksbergs Mekaniska Verkstads AB den 23 oktober 1952 och levererades till Marinen år 1956.
Hon moderniserades tre gånger och togs ur tjänst 1979 i och utrangerades 1 juli 1984. Fartyget ligger idag (2010) vid kaj på Göteborgs Maritima Centrum dit hon överlämnades 1987 och används som museifartyg. Jagaren Småland är det största musealt bevarade örlogsfartyget i Skandinavien.

Layout av Cissi



Saltstänkta närbilder
Layout av Cissi

Nu är det förstås inte bara resor; långa eller korta, som ger nya upplevelser. Med tanke på att bildtexten nämner "i våras" så misstänker jag att en resa finns med i bilden även här, men det är ju inte nödvändigtvis så. Den här typen av nya händelser välkomnar man lika bra på hemmaplan. Tänk bara vilken uppsjö av nya händelser ett barn har att se fram emot.


Jag har skapat en layout till dotterns album om hennes debut på slalomskidor. Hon testade i våras första gången och älskade det! Skidskolan var underbart rolig och hon ville inte ens avbryta åkandet för lite mat... Det gamla på mitt alster är nyckeln i hörnet, vet inte var den kommer ifrån, bara att den har "åkt med" länge.
layout av snorsk



Nyckelbild
Layot av snorsk

Tänk om vi kunde vara lika öppna till sinnes och med samma upptäckarglädje som barnen omfamna alla möjligheter som kommer i vår väg — för det gör de fortfarande när man blir lite mer till åren kommen. =)
På tal om möjligheter visst är det fantastiskt vilka möjligheter vi har idag då vi kan erbjuda alla barn musikundervisning. Det är förvisso så att den typen av verksamhet fortfarande oftast är väldigt eftersatt i kommunernas ekonomiska planering men ändå — det ger trots allt en stor mängd av Sveriges barn en möjlighet att få spela något instrument. Eller varför inte göra som Annas barn - åka på ett musikläger.


Det har hänt mycket inom musikpedagogiken och den här layouten får mig att tänka på tre generationer. Notpapperet som utgör bakgrund är nämligen från en av min, numera avlidna, mormors gamla nothäften! Då vet jag inte ens om det var mycket till undervisning över huvud taget! När jag var liten spelade jag strikt efter noter i de gamla pianoböckerna. Och när mina barn nu spelar fiol är det enligt Suzukimetoden, som är en helt annan form av pedagogik! Här är alltså en mix med gamla noter och ett foto på mina barn på Suzukiläger i somras!
Layout av Livethososs-Anna

Att få åka på musikläger är helt fantastiskt och ger inte bara musikalisk förkovran utan också minnen för livet.

Som scrappare vet man hur viktigt det är med arkiväkta material om man vill skapa något som skall kunna sparas för eftervärlden. Tänk bara några hundra år framåt i tiden - vilka arkeologiska fynd är det som vi lämnar efter oss och hur kommer de att tolkas av de människor som befolkar jorden då? En ganska spännande tanke, eller hur?
Om du vill tänka mer i dessa tankebanor eller bara känner för att få veta mer om vår egen forntid, föreslår jag att du kollar in länken nedan och bokar av lite tid för djupdykning i vår historia nu på söndag.

Länkar
Wikipedia om arkeologidagen
Arkeologidagen 2010 - Riksantikvarieämbetet


Skrotbokens länkar
Alster på tema skolstart

1 kommentarer:

Mahlin78 sa...

Härligt inspirerande alster! :-) Kul att vi lyfter fram arkeologidagen på söndag!