Kryddörter

on 20 juni 2014

av Mahlin78

Idag är det midsommarafton och detta uppmärksammar Skrotboken och dess inspiratörer genom att använda kryddor och/eller örter på våra alster. Detta då en vanlig tradition är att krydda sin egna midsommarsnaps.

Midsommar
Midsommar är den högtid som firas kring sommarsolståndet, och dess ursprung är förkristet. Dock har kyrkan valt att fira Johannes Döparens födelse vid samma tidpunkt. Ur en astronomisk synvinkel är en närliggande dag till dagens midsommardag det dygn som har den längsta dagen, sommarsolståndet. Norr om Polcirkeln, på de nordligaste breddgraderna, går solen inte ens ner under horisonten och även längre söderut är det ljust dygnet runt.

Midsommardagen, som är allmän flaggdag och helgdag i Sverige, infaller sedan 1953 i Sverige, och i Finland sedan 1955, alltid på en lördag mellan 20 juni–26 juni. Tidigare inföll midsommardagen alltid den 24 juni, på Johannes dödarens dag, vilket fortfarande är fallet i till exempel Estland, Lettland och Norge. Under kristen tid fram till 1925 kallades midsommardagen bara för Johannes döparens dag. Midsommarafton är dagen före midsommardagen, och infaller alltså numera på en fredag 19 juni-25 juni. Midsommarafton är inte allmän helgdag i Sverige, men i banklagen och andra lagtexter jämställs den (liksom julafton, nyårsafton och påskafton) med allmän helgdag. Ursprunget till firandet är att glädja sig över årets längsta dag, så den korrekta dagen att fira midsommar på är när sommarsolståndet infaller, oftast den 21 juni.

Snaps
Snaps, även kallad brännvinssup, är en mindre kvantitet brännvin, vanligen så mycket som bildar en munfull eller en klunk. Snapsen dricks vanligen ur ett mindre glas avsett för ändamålet, spetsglas. I ordet snaps kan också inbegripas både drycken och glaset.

Ett vanligt mått var en Jungfru, vilket motsvarade 8,2 cl, men det försvann efter ca 1850. I mitten på 1900-talet var en standardsnaps på restaurang 7,5 cl. Två sådana innebar 15 cl, vilket därmed innebar att "ransonen" enligt dåtidens alkohollagstiftning var uppnådd. När lagstiftningen senare ändrades (avskaffande av motboken) blev standardmåttet 6 cl för en restaurangsnaps.

Örter
En ört (på latinska Herba) är en växt med oförvedad stam. Motsatsen till en örtartad växt kallas vedartad. Den delen av örten som finns ovan jord vissnar oftast bort vid vegetationsperiodens slut, eller efter att den förökat sig med frösättning. Tvååriga och fleråriga örter (bienner respektive perenner) överlever med stammar och rötter i marken, ibland har de kvarsittande blad och frön. Ettåriga örter (annueller) överlever endast med frön. Det finns också örter som inte vissnar ner utan är städsegröna. Gemensamt är att de bildar inget eller endast lite lignin i sina stjälkar. Bland de vanligaste örterna finns basilika, rosmarin, persilja, dill, kummin, salvia och timjan.


Efter denna genomgång av tre av inläggets fyra hörnstenar ger vi oss i kast med inspiratörernas kryddiga alster. Den fjärde hörnstenen återfinns längre ner i inlägget. Så här på självaste midsommaraftonen passar det extra bra att börja med den kryddört som mest associeras med just midsommar - gräslöken!



Gräslök är den kryddörten jag verkligen gillar mycket, och gärna på sommaren. Vi har turen att ha en stor och frodig gräslök precis utanför vår ytterdörr. Jag låter den gärna gå i blom för att få vackra bilder på blommorna.
Digital layout av Mahlin78


Från den klassiska gräslöken över till den lika klassiska dillen.


En rolig mall jag hittat på nätet passar till temat kryddörter då mottagaren får sig en påse med dillfrön med kortet.
Kort av Hozzan


Något som jag verkligen tycker hör hemma i sommarträdgården är lavendel. Dels för dess underbara doft, och inte minst för alla bin och humlor den drar till sig. Jag ser framför mig hur den svajar i vinden...


Lavendel - min favorit av alla. Det är ingen direkt kryddört men dock en växt man kan använda i maten, strösocker, dekoration och bara njuta av, som ex små doftpåsar i linneskåpet. Väldigt allsidig och i gamla kryddträdgårdar ser man den ofta med kryddväxter.
Kort av Chruss


Kryddor
Enligt definitionen består en krydda av ätliga delar av växter, som traditionellt tillsätts i maten på grund av sin smak, arom och utseende. Den viktigaste smaktillsatsen vid matlagning är bordssalt, men eftersom det är ett mineralsalt (natriumklorid) så räknas det inte som den krydda. Utöver att använda kryddor inom matlagningen för att tillföra smak och förlänga hållbarheten, så används även kryddor som medicin, som färgämnen och vid parfymtillverkning. Redan för 6000 år sedan användes kryddor, i detta fall kummin, i Europa, vilket har framkommit vid arkeologiska utgrävningar.

Det var högkulturerna i Mesopotamien och Egypten som använde kryddor med avlägset ursprung och för 4000 år sedan transporterade karavaner exotiska kryddor längs Sidenvägen till Mellanöstern och Mindre Asien för vidare transport till Europa. Det var araberna som började dominera kryddhandeln och fick med tiden monopol på kryddhandeln från Asien, vilken bestod av dyrbarheter som kanel, muskot, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och peppar. Araberna höll växtplatserna och handelsvägarna hemliga för européerna och gav näring åt fantasifulla berättelser om de mystiska kryddfolk som levde längre österut. Monopolsituationen ledde till höga priser på orientaliska kryddor i Europa. Kontrollen över kryddflödet gav dels stora vinster, men också politisk makt. Korstågen gav de norditalienska handelsstäderna en möjlighet att slå sig in på kryddmarknaden som nu höll på att öppnas. Det fjärde korståget understöddes av venetianarna och i och med att Konstantinopel erövrades och förstördes i april 1204 så fick man kontroll över Bysans kryddhandel. Handelsstädernas stöd till korstågen var kopplad till löften om privilegier i samband med orienthandeln vilket var en stor seger för Venedig, Genua och Florens.

Under 1400-talet utrustade flera europeiska länder expeditioner för att sjövägen till Indien och orienten med huvudsyftet att få kontroll över den värdefulla kryddhandeln. Försöken att finna Nordost- och Nordvästpassagen misslyckades. I ett annat försök att hitta sjövägen till Indien upptäcks Amerika 1492 av Christoffer Columbus och i och med detta kom kryddpeppar, vanilj, chilipeppar och kakao till Europa. När portugiserna, ledda av Vasco da Gama, lyckades hitta Sydvästpassagen genom att segla runt Afrika till Indien 1498 fick Portugal kontroll över peppar- och kardemummahandeln.


Under min uppväxt hade mina föräldrar ett litet land med många olika kryddörter i, bland annat pors vilket min pappa använde till att smaksätta sin egna snaps med. Själv har jag aldrig smaksatt min egna snaps, men dricker gärna en enda vid midsommarbordet. Och då måste det vara en av mina två favoriter som finns att köpa på Systembolaget. Helst rumstempererad dessutom :-)

Med detta önskar alla vi inspiratörer er läsare en glad midsommar!

Skrotbokens länkar
- Sol, vind och vatten av Pippin
- Midsommar av Bi
- En lång dag av Pippin
- Sommar, sommar, sommar... av Bi
- Med underbara dofter av jul av Bi
- God jul av Bi
- Dille på kräftor av maxell
- Kanelbullens dag 2009 del 1 av Bi
- Kanelbullens dag 2009 del 2 av maxell
- Julklappsstugan 15 december - godisfabriken
av maxell

0 kommentarer: