av Bi och maxell

Med ett sugrör och färg kan du skapa härliga mönster. Detta inlägg visar hur det kan gå till.

Vi närmar oss sommaren och något som hör till sommaren är väl sugrör? I sommarvärmen är det såväl gott som svalkande att dricka saft och annat med sugrör. Har du tänkt på att sugrör dessutom kan användas i skapandet?

Tidigare har vi presenterat en tutorial där sugrör används tillsammans med färg för att färga in papper med härligt bubbliga mönster. Följ länken sist i inlägget för att se hur det går till. Sist i inlägget finns också länk till ett inlägg där sugrör används som dekoration på en layout. I detta inlägg fokuserar vi återigen på sugrör och vad du kan göra med dem och lite färg. Denna “enkla” teknik kan användas för såväl Art Journal som annat skapande.

Material för denna teknik
Du behöver

  • sugrör
  • papper att färga in eller motsvarande (se mer under rubriken “Vad du kan måla på”). Välj gärna ett något tjockare papper som kan suga upp och samtidigt stå emot och därmed inte suga upp alltför mycket vätska.
  • flytande färg. Välj en färg som har en riktigt rinnig konsistens
  • eventuellt perfect pearls eller motsvarande för en glimrande effekt
  • tidningspapper/reklamblad eller liknande för att skydda arbetsytan

Tänk på att denna teknik kan vara sölig varför du bör skydda arbetsytan. Detta gäller speciellt om du använder färg som kan vara svår att torka eller tvätta bort alternativt är permanent.

Prova gärna med olika bredd och längd på sugrör. Båda påverkar hur mycket du måste ta i för att få igenom luft och därmed sprida ut färgen över ytan. Variation i slutresultatet kan synas med variation av bredden på sugröret. Ett smalare sugrör gör det något jobbigare att blåsa samtidigt som du har något bättre kontroll över hur du blåser. Det är enklare att blåsa i ett bredare sugrör vilket gör att färgen sprider ut sig något mer och du har mindre kontroll över vilka vägar färgen tar. Skillnaden kan vara hårfin, men prova dig fram och känn efter vad som passar dig.

Vad du kan måla på
Denna teknik handlar främst om att måla på papper. Det papper du använder bör vara lämpligt på så sätt att det tar emot färg samtidigt som det står emot och därmed inte suger åt sig för mycket vätska. Vanligt akvarellpapper, cardstock, kortbas, papper med en tjockare ytvikt (minst 120 gram), kartong och så vidare kan fungera bra. Testa dig fram för att hitta vad som passar just dig.


Exempel där ytan preparerats med Gesso och färgats in för att sedan blåsa färg på.
Art Journal av maxell

Papprets eller kartongens yta kan kan användas som den är eller beredas på olika sätt före färgblåsningen. I en Art Journal kanske du väljer att behandla ytan med ett medium som till exempel Gesso. Detta görs för att dels skydda pappret i sig och dels skydda baksidan från att få vätske- och färggenomsläpp. I tidigare inlägg har vi tagit upp egenskapen att Gesso både tar åt sig färg och stöter bort det blötaste. Gesso lämpar sig därför som ett utmärkt underlag för denna teknik. Notera dock att ytbehandling med Gesso och motsvarande gärna ger en viss struktur i ytan som i sin tur kommer att påverka hur det utblåsta mönstret bildas.

Om du önskar kan underlaget färgas in innan du börjar med blåstekniken. Det går utmärkt att göra detta med distresser och liknande färger. Tänk dock på att distresser och andra vattenlösliga färger kan spridas ut om du använder vatten som medie för den färg du använder för blåstekniken. Eventuellt kan den infärgade ytan förseglas med fixeringsspray eller motsvarande.

Utöver papper och kartong kan blåstekniken självklart användas på fler ytor och material. I stort sett alla material kan användas. Det hela handlar om vilken färg du använder, det vill säga att du får välja en färg som fäster på det valda materialet. Prova till exempel alco inks på metall, trä eller plast och glöm inte att tekniken kan användas på canvas eller motsvarande.

Val av färg och eventuell tillsats till färgen
Det är viktigt att välja en flytande färg som har en riktigt rinnig konsistens Annars är det inte lika enkelt att blåsa för att sprida ut färgen över ytan. Välj också gärna en pigmentrik färg så att den, vid behov, kan blandas ut med vatten eller medie för att få en mer rinnig konsistens samtidigt som färgen verkligen syns på pappret. Några exempel på färger att använda inkluderar
  • distresser - refillflaskor - som eventuellt blandas ut med vatten
  • akrylfärg som blandas ut med vatten till en rinnig konsistens
  • akvarellfärg och vattenfärg i allmänhet som blandas till en rinnig konstistiens
  • hushållsfärg som eventuellt blandas ut med vatten
  • alco inks som eventuellt blandas ut med blender
  • ink tintz



Här ses hur färg som droppats på papper blåses ut med sugrör
Foto av Bi

Om du önskar kan var färg blandas med till exempel Perfect Pearls för en glittrig effekt. Det går också bra att strö på glitter i efterhand så länge ytan fortfarande är fuktig. Dessutom kan du spraya eller mista över ytan med Glimmer Mist/motsvarande eller måla över med Perfect Pearls för att erhålla ett glimrande och glittrigt slutresultat.

Gör så här
Det här är en lätt teknik. Blås ut färg med hjälp av ett sugrör. Den kan dock varieras något varför vi presenterar tre alternativ för hur färgen kan blåsas ut. De ger något olika resultat.

Alternativ 1 - Droppa och blås


Här har jag (Bi) arbetat med Alco incs på glossy paper.

Här kan man notera att jag har arbetat med alternativ ett och två men också att jag har riktat luftströmmen olika. Den gröna plumpen längst ner till höger är droppad på pappret och sedan blåst rakt uppifrån in i mitten. Stänken ovanför denna plump är gjord enligt alternativ två. Blåste och släppte droppen från lite högre höjd vilket gav denna mer stänkta spridning. De övriga plumparna på pappret är droppade på pappret och blåsta i en riktning det vill säga från ena kanten av pölen.

Foto av Bi

Droppa eller stänk ut färg på det papper du vill färga in. Tänk på att ha någorlunda bra med färg utan att för den delen ta en alltför stor pöl. Med hjälp av sugröret blåser du ut färgen över pappersytan.

Färgen kommer att hitta vägar och bilda ett mönster som ser ut ungefär som de exempelbilder som finns i detta inlägg. Blås mer eller mindre abstrakta mönster och låt torka.

Alternativ 2 - Blås och droppa


Ett uppslag i min Art Journal. Sidorna är här först bearbetade med Gesso underlag, distressade två gånger inklusive ett lager med mask. Detaljbilderna visar lite tydligare hur resultatet blev med blåsning enligt alternativ ett - de bruna partierna och enligt alternativ två - de flesta gröna.

På dessa sidor har jag mest arbetat utifrån alternativ två och har då arbetat väldigt nära pappersytan.

Art Journal av Bi

Som alternativ till att först droppa på pappret och sedan blåsa ut färgen kan du prova att blåsa samtidigt som du droppar. Det ger en större spridning av färgen samtidigt som du kan undvika att skapa den pöl med färg som oftast uppkommer när du använder “Alternativ 1 - Droppa och blås”.

Håll sugröret nära ytan som skall färgas, blås och släpp samtidigt droppen. Arbeta nära ytan för att undvika slabb och färg på fel ställe. Tänk på att skydda arbetsytan. Det kan stänka rätt rejält med detta alternativ.

Alternativ 3 - Sug upp färg och blås


Uppslag i min Art Journal där jag först målat sidorna med Gesso som fick färg på sig när den torkat. Sedan började jag blåsa genom att använda alternativ 3, det vill säga att suga upp färg i sugröret och blåsa utan den över ytan. Jag lade även på någon extra droppe med färg i kanterna enligt alternativ 1 och blåste i ungefär samma banor som redan bildats. Avslutningsvis målade jag med samma färg utspädd med vatten runt kanten.

På bilden har jag fortsatt med uppslaget och ritat dit detaljer. Än är det dock inte klart. :)

Art Journal av maxell

I likhet med “Alternativ 2 - Blås och droppa” blåser du ut färgen direkt på pappret. Skillnaden är att du först fyller sugröret med lite färg som du sedan bokstavligen blåser ur röret ut över ytan. Detta alternativ påminner såväl om så kallade blåspennor som airbrushtekniker. Dock finfördelas eller sprayas inte färgen lika mycket när du blåser genom ett sugrör.

Precis som för “Alternativ 2 - Blås och droppa” ger “Alternativ 3 - Sug upp färg och blås” större spridning samtidigt som du undviker pölar med färg på ytan.

Praktiskt doppar du sugröret i färgen för att suga upp lite vätska i sugröret. Vid behov kan du prova att suga upp lite lite färg i röret. Håll ett finger eller tungan över den ena änden av sugröret för att hålla kvar vätskan i den andra änden av sugröret.

Placera röret över din yta, ta bort fingret eller tungan och blås. Eventuellt kan kvarvarande vätska droppas ner nära pappret. Fortsätt blåsa tills du är nöjd.

Vid behov hämtas mer färg och proceduren upprepas.

Tänk på att det kan stänka rejält när du använder detta alternativ så se till att skydda din arbetsyta.

Om färgen inte sprider ut sig
Om du har för lite färg kommer den inte att sprida ut sig över pappret när du blåser i sugröret. Då går det bra att hämta mer färg och blåsa flera gånger.

För “Alternativ 1 - Droppa och blås” är det bra att försöka droppa färgen i samma utgångspunkt som du redan har. När du blåser kommer färgen att följa de vägar som redan bildats och förlänga dem. Alternativt droppar du en ny punkt eller nya punkter och blåser en ny fördelning av färg över ytan.

För “Alternativ 2 - Blås och droppa” är det liksom vid ”Alternativ 1 - Droppa och blås” bra att försöka finna samma utgångspunkt om du önskar ungefär samma spridningsområde. Alternativt fyller du på färg i de vägar som redan bildats genom att använda den modell som beskrivits under “Alternativ 1 - Droppa och blås”.

För “Alternativ 3 - Sug upp färg och blås” hämtar du upp mer färg i sugröret och blåser igen där du önskar. Välj samma utgångspunkt, fyll på i vägar eller skapa nya utgångspunkter och mönster.

Hur du väljer och gör beror på vilken effekt du vill ha.

Använd flera färger
Det går att blåsa med flera färger på en gång, men de kommer att blandas om de möts.


Uppslag i min Art Journal där jag har använt mig av Alternativ 1 - droppa och blås.

Till “gräset” använde jag en mycket utspädd färg vilket gav bra spridning av färgen. Både grön och orange är blåst från ena kanten och i riktning ut från droppen medan jag i de rosa dropparna blåste i centrum.

Underlag är distresser, Gesso, distress igen. Blåst motiv därefter målat med samma färg, nu ännu mer utspädd med vatten ut emot kanterna och slutligen stämplat motiv.

Art Journal av Bi

Vill du ha var färg för sig bör du använda en färg åt gången och låta det hela torka innan du lägger på nästa färg. Se ovanstående rubrik “Om färgen inte sprider ut sig” för tips och råd.

Avslutande tips och råd
Har du blåst ditt motiv på ett löst ark eller en lös yta kan du titta, vända och vrida på motivet för att se hur du vill se, tolka och använda det skapade mönstret. Skär ut detaljer och delar eller använd hela motivet på valfritt alster.

Skapar du direkt i din Art Journal bör du planera hur du tänker använda färgen alternativt låta det bli som det blir och bygga vidare från det. Samma sak gäller om du skapar direkt på den bas du tänker använda för ditt skapande oavsett det är en kortbas, cardstock för layout eller en canvas.

Lycka till!

Utmaning
Skrotboken presenterar en teknik var månad. Dessa tekniker passar för skapande av alla de slag. En månad senare följer vi upp teknikinlägget med skapade alster där tekniken används. Anta utmaningen och prova på denna teknik du med. Dela med dig av det du skapar genom att lämna en kommentar till detta inlägg med direktlänk till ditt alster. Alternativt skickar du in via e-post till skrotboken(snabel-a)gmail.com märkt "Sugrörsblåsning". Sista dag att lämna in är 10 juni klockan 23.59 (pip).

Skrotbokens länkar
Skapa med sugrör och färg
Ätbart - Innehåller en layout av maxell där hon använt sugrör för att blåsa ut färg över bakgrunden
Bubblor i massor - Tutorial för att med hjälp av sugrör skapa bubbelmönster på papper
Art Journal och relaterade tekniker
Art Journal - Introduktion
Tutorial - Färga in papper med hjälp av snö
Collage - en teknik för Art Journal och annat
Collage - Alster - Innehåller alster där vi skapat med inspiration från ovanstående inlägg och gör collage på våra alster
Annat skapande med sugrör
Barnens påsk - Inför påsken 2011 gör vi, tillsammans med barnen, påskblommor med hjälp av bland annat sugrör
Har du gett nyårslöften? - Inför det nya året 2010 använder vi sugrör på våra alster

0 kommentarer: