Lucia med glitter och bling

on 13 december 2010

av maxell

Idag har vi firat Lucia runt om i Sverige. Skrotboken firar också. Vi har valt att fokusera vid att inspireras av Lucia och använda såväl glitter som bling på våra alster.

Vad vore väl en svensk lucia utan glitter? Vad vore väl julen utan glitter? Det är en mörk tid på året och alla adventsljus och luciatåg i all ära, men visst vill vi väl också ha glitter och bling? Det kan vara allt från lucia-/julgransglitter, via den vita snön som gnistrar och barnens ögon som tindrar till att vi skapar alster som det riktigt sprakar och strålar omkring. :)

Inför detta inlägg pratade vi om vad det fanns som vi kunde använda för att glittra våra alster. Det var en hel del. Listan verkade aldrig ta slut. I detta sammanhang vill vi puffa för ett tidigare inlägg - en tutorial som gjordes inför julen 2008 av LenaS. Det är en av Skrotbokens första tutorial och den visar på två sätt för att glittra bokstäver och dekorationer. Kika och låt dig inspireras. Några av alla de övriga sätten som finns för att förgylla våra alster återfinns i detta inlägg (och hittar du det inte här så finns det garanterat om du bläddrar i Skrotbokens arkiv).

Vi inleder med det vi ägnat dagen åt - Luciafirandet. Luciatågen kommer i olika storlek och med varierande innehåll. Alla har dock minst en lucia och garanterat något som det skimrar och glittrar om.

Skberg74 har passat på att skapa om sitt eget luciafirandet när hon gick på lekis. Här är det lucior, stjärngossar och tomtar blandat med såväl glitterlim som blingstenar.


Jag har gjort en layout om mitt Luciafirande på lekis (som det hette på den tiden 1980). Jag har använt mig av massor av glitterlim och inte lika mycket blingstenar.
Layout av Skberg74



Närbild med struktur
Layout av Skberg74

Vi fortsätter med foton som togs för ett tag sedan. Här är det Kosepute som skapat om en av alla de gånger hon varit lucia som lussat för släkten. Hon använder flera olika saker för glitter och bling på sin layout. Läs och inspireras.


När jag var liten var jag den enda tjejen i släkten, så jag fick alltid vara lucia. Här är vi iväg och lussar för farmor och farfar.

I glitterväg har jag använt mig av glittrande mist, stickles och glitter glass (det är det som syns på de stora rosorna). Jag har även använt en girlang med stjärnor och två små julgranskulor.

Layout av Kosepute



Närbild som tindrar
Layout av Kosepute

När jag ser dessa två layouter kommer jag osökt att tänka på de luciatåg jag själv deltagit i. I dessa var de flesta klädda i vitt. De senaste åren har jag haft äran att var år få se och uppleva min sons luciatåg. I dessa tåg är det mycket rött intill det vita...

Rött är det också i Cissis layout om hennes sons luciafirande på förskolan eller dagis. Det är lucia, pepparkakor och tomtar varvat med gnistrande vit och frostig snö.


Lucia på dagis, eller snarare tomtar ;D! Här har jag använt Glittersnö som jag strukit på i tjocka linjer med hjälp av en spattel. För att få lite extra lyster strödde jag även på lite lösglitter.

På texten ritade jag en rätt tjock linje med med "thickers glue" och strödde vitt glitter över för att få en frostig känsla. Årtalet "2006" i nedre vänsterhörnet och "ängen" uppe i högerhörnet är stickers som fått en strykning med glitterstickles.

Layout av Cissi



Närbilder som glittrar
Layout av Cissi

Här är det glittersnö plus löst glitter, lim med löst glitter och glitterlim. Tre olika "tekniker" som ger liknande resultat. Tekniker som också delvis tas upp i den tutorial som jag nämnde i början av inlägget.

Som alternativ till Cissis glittersnö med extra löst glitter föreslår jag att använda vit akrylfärg och strö på löst glitter - vitt eller genomskinlig. Det har jag använt flera gånger med gott resultat. Ja, jag bor i Norrland och kompletterar gärna snön som vi har ute med att lägga till snö i mitt skapande. :)

Snö eller inte. Lucia firas ändå. Det brukar också ha en tendens att firas varesig deltagarna trisklas eller inte. I år var det ett sånt år för mig. Min son ville inte gå i luciatåget, men väl på plats ändrade han sig relativt omgående. Det var tacksamt.

Alla som har barn eller är nära barn har nog upplevt hur de kan vara ibland och speciellt vid sådana här organiserade högtider. En som definitivt upplevt det är eagesson. Hon har även scrappat om det hela.


Jag är inte den som är mest känd för att använda glitter och bling på mina alster, men det är ju alltid roligt att utmana sig själv, vilket jag gjort nu. Jag har använt stickles som ram och bokstäverna är vita chipboards som jag haft silverstickles på.

Det är inte det lättaste att få två små barn att sitta stilla, titta in i kameran, inte ha munnen full med kex, osv. Men det är ju lite tjusning i det också. ;)

Layout av eagesson

Jag håller helhjärtat med i att det är en tjusning i utmaningarna. Att såväl försöka fånga barn på en julbild som att använda saker som jag vanligen inte använder - oavsett vad det är för material. I det sammanhanget kan det underlätta att skapa om och kring något som förknippas med det hela - som glitter och lucia. :)

Nu har vi fått ta del av en hel del luciatåg med yngre deltagare. Vi har väl alla varit med i dem? Kanske har du oscrappade foton att använda. Kanske saknas det foton? Det gjorde det för Mahlin78 och hon löste det genom att använda ett foto på en annan lucia - en lucia som betyder mycket för henne.


Trots att jag genom åren gått hundratals luciatåg så fanns det inte ett enda foto från något! Stackars mamma har letat och letat utan positivt resultat. Inte ens från de året jag själv var lucia fanns det foton! Då kom jag på att jag fotat den keramiklucia vi har hemma, som jag är väldigt rädd om. Ljusen är limmade i flera omgångar och hon förvaras extra vaksamt under året när hon inte står framme.

Texten jag valt att skriva ut och sätta fast på layouten är en väldigt klassisk luciasång som jag än idag är väldigt förtjust i.

Layout av Mahlin78



Närbilder som gnistrar
Layout av Mahlin78

Stöter du på patrull i ditt skapande genom att det saknas foton. Gör då som Mahlin gjorde. Tänk minst ett varv till. Det lär tändas ett Liljeholmens och du lär hitta det där du behöver för att fånga det du vill säga och förmedla med ditt alster.

Från denna vitklädda gestalt går vi vidare till en vitklädd flicka. Det är en julig vintagebild som Samara använt tillsammans med, bland annat, blingstenar för att skapa två olika julkort


Ett enkelt kort med en gammaldags bild av en flicka, ett julaktigt papper och ett hjärtband, för att piffa upp det så satte jag blingstenar på bären i hennes hår.
Kort av Samara

Jag gillar verkligen effekten med blingstenar som bär i håret. Läckert. Annars kan de också användas som dekoration på kortet i sig.


Här använde jag samma bild i mindre storlek, det här är ett litet kort som passar på ett paket eller i en blombukett.

Jag använde spillbitar som blivit över vid korttillverkning, och dekorerade med 2 blingstenar.

Kort av Samara

Det räcker långt med ett par blingstenar som dekoration för att det ska glittra om det vi skapar.

Annars kan vi också frossa loss i glitter. Det har Pippin gjort på sitt julkort. Här är det många tips på vad som kan användas för att få glitter på ett alster.


Jag har gjort ett julkort med mycket glitter.

Som motiv har jag rub-ons-granar som är klistriga på ovansidan och där har jag lagt grönt glitter. Stjärnorna ovanför granarna är beadazzles (dvs små mikropärlor och minipaljetter blandat). Och sen har jag limmat röda runda paljetter på motivpappret. Runt kanten är det guldglittrig 3D-liner. Jag har limmat fyrkanten på glittrig röd kartong. Sen har jag använt peel-offs till texten och en kant runt det mönstrade pappret.

Kort av Pippin

En annan som också frossat loss i glitter och bling är Lillylva som gjort ett julkort.


Jag valde att använda glitterlim som bas till julgranskulan. Något som är lätt och roligt att arbeta med, som man kan skapa med tillsammans med barnen. Efter att ha gjort en heltäckande rund figur enbart i glitterlim i olika färger tryckte jag fast lite blingstenar också. När den fått torka ordentligt (över natten och lite till) var det dags att montera på kortet.

Jag stämplade en mistelkvist, fäste kulan, trädde igenom luciaglitter i ett par hål i kortets kant, stämplade texten och sedan duttade jag dit lite Pearlmaker som bär. (Ny lååång torktid...) tada!

Kort av Lillylva



Närbilder som "blingar"
Kort av Lillylva

Jag kan inte annat än le. Jag är verkligen rastlös av mig överlag, men när det gäller skapandet verkar det ibland vara som om jag har ett sådant tålamod som Lillylva hade här - ett oändligt tålamod. Dessutom har jag hört att det går att hitta på något annat under torktiden eller torktiderna. :)

En sak som jag - pga av torktiden - kommit på mig om att jag gärna inte använder är crackle paint. Jag gillar inte att sitta och se på färg som torkar. :) Samtidigt vet jag att det alltid är värt det. Se bara på MiaPuhs julkort där hon använt skimrande crackle paint tillsammans med shimmer spritz och guldpärlor.


Glitter och bling, tja guld och skimmer i alla fall :)

Jag har använt Tsukineko Sheer shimmer spritz koppar samt crackle paint tarnish brass. Självhäftande guldpärlor fick också plats. :)

Kort av MiaPuh



Närbilder som skimrar
Kort av MiaPuh

Från hela pärlor till halva dito. Här är det pärlan Dolores som har en pärla på rymmen. :) Hennes vintriga kort innehåller fyra olika sorters glitter och bling som alla förstärker vinterkänslan. Perfekt för såväl jul som ett bra tag efter jul.


Jag har gjort ett julkort där jag använt fyra olika typer av glitter och bling.

Runt om hela kortet samt på blomma och snöflinga är det stickles "Frosted Lace". Från blomman sticker det upp en girlang med prismor. Bakgrunden till texten är utstansad i "sockrigt" glitterpapper och nere i högra hörnet har jag satt några halvpärlor (där pärlan längs ut verkar vara på rymmen, den ska givetvis ligga bredvid de två andra på en rad).

Kort av Dolores



Närbilder som är "kristallklara"
Kort av Dolores

Vi avslutar detta inlägg med en stark återkoppling till det vi började inlägget med - de yngre människorna här i världen. Vår uppesittarkväll imorgon tisdag den 14e december har ett övergripande tema med barn. Vi skapar av/med/för/om/till barn. Någon som verkligen låtit sin son vara med och skapa är Linaspyssel. Här har de tillsammans planerat och skapat årets adventsljustake - en glittrig historia. Se och njut.


Jag och min ena son John (6 år) har skapat tillsammans och haft så kul... Efter att ha gjort de julkort som presenterades igår gav vi oss på årets adventsljusstake! Vi hade redan kommit överens om att ljusen skulle vara vita precis som förra året, sen tyckte John att vi skulle sätta träd och stubbar i ljusstaken och då var jag inte riktigt med på galoppen, men så sa han änglar och DÅ......!

Vi stämplade ängelmotivet på pappersnäsdukar som John hade i sin ryggsäck sen rev vi kanterna och la försiktigt motiven på ljusen, sen till riskmomentet med detta pyssel, värmepistolen, och jag har ett sån´t där monster till värmepistol som snickarna har ( mamma min förstod inte riktigt att jag menade med en embossing fön på önskelistan !) Vi la lite bakplåtspapper över motiven innan vi värmde och så här blev resultatet! John var imponerad över hur fint bilden smälte in i ljusen. Två olika motiv blev det och sedan lite snöflingor till bakgrund. Tagsen hjälptes vi åt att göra , John distressade tagsen och körde ut siffror med "grodan" och jag distress embossade dom sedan! Vi blingade till tagsen med guld emboss och lite coola metalldekorationer som han uttryckte det. Mamma sa han...den ääger!! Man kan knappt hålla sig för skratt!!

Adventsljusstake av Linaspyssel med son

Missa nu inte att vara med i morgondagens uppesittarkväll. Det har redan börjat här i bloggen, men klockan 19.00 tisdag den 14e december börjar det även i Skrotbokens forum. Behöver jag ens säga det här? Låt barnen bidra med sin kreativitet och vara med i skapandet! Det är - som Linaspyssel uttrycker det - "SÅ KUL"!

Vill du veta mer om lucia och luciafirandet läser du vidare här nedan. Längst ner finns länkar till relaterade inlägg som tidigare publicerats i Skrotbokens blogg. Två av dem är tutorials. Titta, inspireras, skapa, dela med dig och njut.

Om Lucia
Lucia firas alltid den 13e december. Om advent inleder julfirandet tar det verkligen fart vid Lucia. Nu är det inte många dagar kvar tills tomten förhoppningsvis kommer på besök...

Det finns två viktiga traditioner som firar Luciadagen. En kommer såklart från Sicilien och den andra har sitt ursprung i Sverige. Det svenska firandet av Lucia och luciadagen bygger på såväl hedniska som kristna seder.

Tidigt svenskt "firande" av lucia
Tidigare - innan vi bytte från den julianska till den gregorianska kalendern på 1700-talet - inföll alltid luciadagen samtidigt som norra halvklotets vintersolstånd. Det innebar att lucianatten var årets längsta natt. Därför är det
inte förvånande att det finns mystiska saker som förknippas med Lucia.

Enligt svensk folktro var lucianatten en farlig natt då flera övernaturliga krafter och makter var i rörelse. Bland annat sades det att djuren kunde tala under lucianatten. Med detta i åtanke var det bäst att hålla sig vaken hela natten.

Årets längsta natt kallades också midvinter som motsvarighet till midsommar. Innan kristendomen kom till Sverige bevärjades ljusets makter under denna natt för att återigen locka fram ljuset. Nu för tiden har vi lussevakor av en helt annan karaktär. I det här sammanhanget ska också noteras att ordet "Lucia" kommer av latinets "lux" som i genitiv blir lucis. Ordet betyder kort och gott "ljus". På Sicilien används Lucia som namn med betydelsen "den ljusa".

Lucia som en ljusbringande kvinnogestalt
Lucia som en en ljusbringande kvinnlig gestalt kommer från en hedninsk ljusgudinna. Den så kallade "Lussinatta" inträffade den 13e december. Under denna natt kom Lussi - en kvinnovarelse med onda egenskaper likt en kvinnlig demon eller häxa - ridande genom luften med sina följeslagare som kallades för lussiferda. Mellan lussinatta fram till julen ansågs såväl troll som onda andar var extra aktiva. De var dock endast aktiva utomhus och under lussinatta skulle alla hålla sig inomhus. Det sades att barn som gjort något riktigt dumt kunde rövas bort av Lussi som kom ner genom skorstenen denna natt. Lussi kunde också straffa en gård där julförberedelserna inte var klara till lussinatta.

Traditionellt sett skulle alltså alla julförberedelser vara klara till luciadagen. Under medeltiden slaktades julgrisen på lucianatten och det hölls fest natten lång. Sedan inleddes julfastan.

Firandet fortsatte att leva kvar över århundranden och den den vitklädda kvinnogestalten uppstod som en del av festandet och vakandet i 1800-talets herrgårdsmiljöer. En av gårdens kvinnor klädde då ut sig i vitt och bar en ljuskrans i håret. Denna tradition kom sannnolikt från Tyskland där en flicka kläddes ut för att vara Christkindlein, det vill säga en flicka med tända ljus i håret som föreställde en gloria. Den ljusa kvinnliga luciagestalten kan därför också ha vissa kopplingar till bilden av jesubarnet i krubban. Här bör noteras att Lucia är en av få högtider i skandinaviska protestantiska länder som kan förknippas med ett helgon. Det handlar om Sankta Lucia - skyddshelgonet för Syrakusa som dog på 300-talet. Hennes helgondag infaller den 13e december och vår svenska lucias röda sidenband runt midjan sägs ibland symbolisera Sankta Lucias helgondöd. I övrigt har, som det står här ovan, den svenska luciagestalten inte mycket som är direkt gemensamt med helgonet Lucia.

Traditionen med den ljusklädda kvinnogestalten spred sig från herrgårdarna ut till andra sammahang under mitten av 1800-talet. Bland annat förekom hon i universitetens studentmiljöer, men också hos människor i gemen.

Det moderna luciafirandet växer fram
Som med många andra traditioner har Luciafirandet förändrats med årens lopp. Vid sekelskiftet 1900 kom den gemensamma och den allmänt spridda luciatraditionen i hela landet. 1893 inledde Skansen ett luciatraditionen i Bollnässtugan som en gammal tradition värd att bevara. Det moderna luciafirandet slog igenom på allvar 1927 då Stockholms Dagblad arrangerade en luciatävling med ett offentligt luciatåg i Stockholm. Detta initiativ blev direkt en sed och fick, med lokalpressens engagemang, efterföljare runt om i landet.

Traditionen med "Sveriges Lucia" kom först på 1970-talet. 1973 utsågs Maj-Britt Andersson till Sveriges Lucia och sedan dess har Sveriges Lucia i Stockholm den 13 december varje år. Då kröns Sveriges Lucia på Skansen för att sedan åka hästkortege till Kungsträdgården tillsammans med sitt följe och under ledning av Svea Livgarde. Från början kanske det var en fråga om yttre skönhet, men med åren har Sveriges Lucia fokuserat mer och mer på uppgiften att sprida ljus och omtanke samt belysa svåra situationer. Genom att ta ett aktivt socialt ansvar kan Sveriges Lucia göra framtiden ljusare för många och främst de som är yngre.

Idag har Lucia firats runt om i Sverige och vi flera av oss tänker säkerligen på luciatågen som förekommer på förskolor, skolor och flera arbetsplatser. I stort sett alla barn går någon gång i ett luciatåg och lussar för såväl släkt som vänner. Runt om i landet firas också lucia med luciakonserter. Ett av världens största luciatåg med 1 200 medverkande äger vanligen rum i Globen var år i samband med en luciakonsert med framträdanden av Adolf Fredriks musikklasser, Stockholms musikgymnasium och Stockholms läns blåsarsymfoniker.

Lucia firas också utanför Sverige och Sicilien
Utöver det svenska och det Sicilianska firandet av lucia firas lucia också andra delar av världen. Främst handlar det om de Nordiska länderna - Finland, Danmark, Norge och i viss mån Island. Det finns också ett utbrett firande av Lucia i till exempel USA och då främst bland de som har svenska rötter.

Skrotbokens länkar
Med anknytning till Lucia, glitter och bling
Lucia - Ljusets drottning - Luciaalster från 2008
Glittra och gnistra - Piffa till bokstäver och dekorationer - Tutorial av LenaS inför julen 2008

Med anknytning till ljus eller stearin
Stearin - Alter där stearin används på något sätt i skapandet
Tutorial - Stämpla på ljus av Pippin
Tutorial - Gör en ljusask av Pysseltjejen
Tutorial - Resist med stearin av maxell

Ljuskort
Ljuskort för 4 värmeljus - Tutorial och alster av Mahlin78 - En variant av ljuskort från Kortveckan 2010
Ljuskort för valfritt antal värmeljus av Bi - En variant av ljuskort från Kortveckan 2010
Med inspiration från 2010 års Kortvecka - Innehåller ett alster med ett ljuskort som används till annat än värmeljus
Med inspiration från Kortveckan 2010 - del 2 - Innehåller ljuskort i två varianter

0 kommentarer: