av Pippin

I dagens inlägg har vi fokus på barn när vi lär oss tekniken med att maska stämpelmotiv. Se, lär och njut - detta inlägg är av, med och för alla barn.

I Sverige är den första måndagen i oktober dagen då alla barn uppmärksammas. I år sammanfaller dagen med kanelbullens dag - måndag den 4e oktober. Skrotboken hoppas att många barn får fika med saft och bullar just idag. :)

Här firar vi den internationella barndagen mitt under kortveckan 2010 med att stämpla och maska motiv av, med och för barn.

Information: All text och alla foton för den första delen med tutorial är av Pippin. Text och foton för övriga inspirationsalster är av den som maskat respektive stämplar. Övrig text är av maxell.

Tekniktutorial - Maskning av stämpelmotiv
Många tror att det är både svårt och krångligt med maskning, men det är det inte. Testa efter denna beskrivning och du kommer att se att det är både roligt och lätt.

Du behöver

Stämplar och stämpeldyna
Post-it ark
Sax
Papper att stämpla på

Börja med att ta fram de stämplar du vill använda till din bild. Gör gärna en liten skiss på papper.



När man maskar kan man säga att man bygger upp en bild framifrån och bakåt. Så kolla din skiss vilken stämpel du vill ha främst. Stämpla den på pappret. Ta sedan stämpeln (du behöver inte ha på mer stämpelfärg) och stämpla på ett post-it ark (så att du får en del av klistret med på bilden). Klipp ur figuren, i den svarta linjen.



Lägg den urklippta figuren på den du först stämplade. Stämpla sedan med nästa stämpel du vill använda, som då ger ett intryck av att ligga bakom den första.



Om du vill ha fler stämplar med på bilden, gör likadant som med den andra stämpeln, med post-it lapp och urklippning.



Så här kan det se ut när man stämplat klart.

Om du är nöjd med din bild så kan du (om du vill) färglägga den och använda den som vanligt.




Så här blev mitt kort.

Jag tänkte med mitt motiv på alla världens barn, och hoppas att de ska få
ett bra liv.

Kort av Pippin


Vill du ladda ner denna tutorial i pdf-format klickar du här.

Utifrån Pippins tutorial som visar hur enkelt det egentligen är med maskning inspirerades flera av oss att också stämpla och maska.

Maskning med fler collagebetonade stämplar
Pippins kort har collagebetonde stämplar som är maskade till ett enda motiv. Någon som också gärna använder såväl maskning som teknik och collagebetonade stämplar är Lillylva. Här har hon valt att maska bakgrunden för sitt kort. Ja, det måste inte vara själva motiven som maskas. :)


Jag valde att maska i bakgrunden på kortet. (Den avlånga randiga stämpeln) Och till det använde jag mig utav en vanlig Post-it som jag först stämplade på och placerade stämpeln i kant med "limremsan", för att sedan klippa ut motivet. Sedan stämplade jag motivet på cardstocken och placerade lappen precis ovanpå, för att sedan stämpla de andra motiven ovanpå lappen. När man sedan avlägsnar lappen är motivet under "rent" och ser ut att vara framför de andra. Sedan byggde jag utefter det med 3D-kuddar och glossy accents..
Kort av Lillylva



Kort av Lillylva

Jag själv (maxell) använder nästan aldrig maskning, men det blir förhoppningsvis ändring på det framöver. Till saken hör att jag har några få collagebetonade stämplar som jag från början tänkt använda på just detta sätt för ja, jag gillar det stuket. Här har tagit tag i det och maskat såväl motiv som bakgrund på en och samma gång. Det är alltså stämplat direkt på kortstommen.


Jag har maskat stämplar förut. Tyvärr är det ofta som jag glömmer bort att maska. Utifrån Pippins tutorial med råd och tips gick det dock hur bra som helst och ja, jag gissar att det blir fler gånger nu. ;)

Här är det fem collagebetonade stämplar som är maskade till ett enda motiv. Allt är distressat med några olika färger. Jag har även målat i små detaljer med distresser och svamp (!). Avslutningsvis är det 3D-lack samt band och små duttar av "pärlor" i matchande färger.

Kortet handlar om vikten av barndomsvänner av alla de slag i kombination med att det är ofta under barndomen och ungdomen som vi skapar oss minnen för livet. Oavsett vilka vänner vi har haft och har eller vilka minnen vi skapat eller bär med oss är förhoppningen att det för något positivt med sig.

Kort av maxell



Kort av maxell

Maskning med "klassiska" motivstämplar
Alla stämplar går att använda för tekniken med maskning. "Klassiska" motivstämplar är relativt tacksamma i sammanhanget då de vanligen har en distinkt kant som vi ska maska runt. Det är en del pill, men det är alltid mödan värt.

Kosepute maskar somriga barn som får oss att minnas sommaren.


Att maska motiv är något jag gör allt för sällan, det kräver ju en del pill. Men det är verkligen värt det, för det blir ju så fint!

Min tanke med mitt kort är sommarlov. Sköna lata dagar då man kan göra vad man vill. Tyvärr är inte det verklighet för alla barn, men det borde det vara!

Kort av Kosepute

Skberg74 maskar vinterbarn i sin julkortsverkstad.


Här har jag valt att använda tre stycken stämplar som jag maskat ihop till ett motiv. Maskning är roligt men en teknik jag inte använder så ofta eftersom den kräver lite mer pill.
Kort av Skberg74



Kort av Skberg74

Maskning med samma stämpel
Det måste inte vara olika stämplar när vi maskar. Samma stämpel kan maskas för ett finurligt motiv. Här har pysseltjejen passat på att använda en stämpel som legat till sig ett tag efter att ha funnit inspiration i en högaktuell påminnelse - för såväl barn som vuxna.


Denna uggla har legat i min låda länge och jag har inte vetat vad jag ska stämpla för scrap med den... MEN sen fick jag idéen till reflexögon, att mörkret håller på att komma och barn, och vuxna, bör plocka fram reflexerna. Jag hade glitterlim som jag la på ögonen för att det ska se ut som om de reflekteras av ljuset.

Jag har maskat en uggla bakom en annan och bladen bakom dem. Det är roligt att prova en annan vinkel på hur man kan stämpla.

Kort av Pysseltjejen

Maskning på annat än kort
Som med de flesta andra tekniker som traditionellt eller vanligen förknippas med kort går de att använda på vilket alster som helst.

Prova att maska en bakgrund eller en dekorationsruta för en layout. Eller... gör som mig (maxell) och maska rubriken (samt motivet på journalinglappen).


Jag fick en fix idé om att maska rubriken på en layout. Vanligen har jag varje stämplad bokstav för sig och låter dem lappa över varandra vid monteringen. Det innebär en massa klippande och skärande. Istället maskade jag och fick därmed i längden mindre att klippa och skära ut. När jag väl har de första maskerna för var bokstav är det återanvändning som gäller. ;)

Sedan får jag erkänna att min första infärgning av det maskade kortet här ovan blev lite väl mörk. Återanvändning igen. Jag vek motivet dubbelt och använde det för att skriva dold journaling på denna layout...

Avslutningsvis: Om någon undrar stämmer det att jag färglade motiven med blommor och blad på det mönstrade pappret som används som bakgrund till hela layouten.

Layout av maxell



Layout av maxell

Det går också att göra som Bi. Hon maskade ett omslag till ett skrivhäfte.


Aftonbönen har alltid varit en viktig ingrediens i nattningsritualen här hemma. Bönerna har varierat men stunden i sig är viktig.

För ungefär ett år sedan började Sam själv skriva in de olika bönerna samt även skriva ner lite egna tankar och sångtexter. Hon kallade det lilla skrivhäftet för sin lilla bönbok. Nu har det lilla häftet fått en ny framsida.

Det är tre olika stämplar.

Bönbok av Bi



Bönbok av Bi

Denna vackra bönbok avslutar dagens inlägg - maskning av stämplar av, med och för barn. Den som vill veta mer om den Internationella barndagen läser här nedan. Längst ner i inlägget ges relevanta länkar inklusive länkar till Skrotbokens tidigare inlägg med fokus på barn samt översiktsinlägget för hela kortveckan 2010.

Om den internationela barndagen
Anledningen till barnens dag är alltid densamma - att uppmärksamma och ära barnen och deras rättigheter här i världen.

Det finns alltid anledning att uppmärksamma och fira barnen. I praktiken är det flera datum som räknas som barnens dag. Två rekommendationer är att den internationella barndagen (engelska: International Children's Day) firas den 1a juni och enligt Förenta Nationernas rekommendation ska den internationella barndagen (engelska: Universal Children's Day) firas den 20e november. Varje land har dock valt själv när dagen ska firas och därför uppmäksammas barnen flera olika datum runt om i världen.

Internationella barndagen den 1a juni
Under en världskonferens år 1925 i Geneve, Schweiz där barnens välmående stod i fokus beslutades att den 1a juni är datumet för den internationella barndagen. Det är inte klarlagt varför just detta datum valdes. En teori är att den kinesiske generalkonsuln i San Fransisco, USA, samlade kinesiska föräldralösa barn för att fira den kinesiska drakbåtsfestivalen just den 1a juni 1925 och denna händelse sammanföll med världskonferensen i Geneve, Schweiz. Barnens dag den 1a juni firas varje år sedan 1935 främst i kommunistiska eller socialistiska länder - såväl före detta som nuvarande. Dagen firas med tal rörande barns rättigheter och välmående, speciella TV-program för barn, fester och tillställningar samt olika aktiviteter som inkluderar eller tillägnas barn.

Internationella barndagen den första måndagen i oktober
Ett annat viktigt dag för barnen infaller i oktober. År 1954 beslutade Förenta Nationerna om en rekommendation (resolution 836(IX) från den 14e december 1954) att första måndagen i oktober skulle inrättas som Internationell barndag världen över, men att regeringar själva får välja dag och/eller datum. Detta beslut tog som ett led i att uppmuntra världens alla länder att införa en speciell dag för barnen med syfte att, i första hand, framhålla och underlätta ömsesidigt utbyte och förståelse mellan barn. I andra hand handlar det om att initiera aktiviteter för att såväl gynna som framhålla barnens välmående bland alla barn i världen. Dagen valdes också för att fira barnen och barndomen överlag.

Sedan 1954 har Sverige firat Internationella barndagen den första månaden i oktober. I år (2010) infaller den Internationella barndagen måndag den 4e oktober.

I sammanhanget ska nämnas att Sverige även har ett nationellt firande av barnens dag. Detta sker alltid den 13e maj.

Internationella barndagen den 20e november
Till detta kommer sedan den Internationella barnens dag (engelska: Universal Children's Day) som årligen återkommer den 20e november. Det är dagen då UNICEF uppmärksammar barnen. Den 20e november är årsdagen av den dag då Förenta Nationernas generalförsamling antog deklarationen för eller konventionen om barnens rättigheter (barnkonventionen). Detta skedde år 1959. Barnkonventionen skrevs sedan under en gång till 30 år senare, år 1989, på samma datum. Sedan dess har barnkonventionen varit godkänd av 191 stater av världens stater.

I många länder världen över firas alltså 20 november som en stor barndag. I Sverige samlas barnrättsorganisationer kring denna dag för att arrangera en hearing där barn och unga ställer frågor till ledande politiker. Även om Sverige i stort firar den Internationella barndagen den första månaden i oktober, firar inte UNICEF i Sverige detta datum Istället rekommenderar rekommenderar de att vi ska kraftsamla aktiviteter om och med barn och unga till den 20e november.

Länkar
Förenta Nationernas barnkonvention - Fulltext på engelska
Förenta Nationernas barnkonvention - Fulltext på svenska
UNICEF - UNICEFs internationell hemsida
UNICEF Sverige - UNICEFs svenska hemsida
Barnens Dag Sverige - Officiell hemsida för det nationella firandet av barnens dag i Sverige under maj månad


Skrotbokens länkar
Skrotboken firar WCMD 2010 - Presentation av Skrotbokens kortvecka 2010 med länkar till alla inlägg under veckan

Vi låter barn skapa - Alla publicerade inlägg i denna bloggkategori
Kaffe - kaffetåren den är bra... - Mahlin har maskat stämpelmotiv på ett kaffefilter

0 kommentarer: