av Birgitta/Bi

Chokladboll, Negerboll, Kokosboll, "Kalla den vad du vill" med flera namn används om den godsak som vi vill uppmärksamma lite extra idag på den inofficiella Negerbollens dag.

Kärt barn har många namn och det finns grupper som förespråkar det ena framför det andra, det finns bland annat flera facebookgrupper där diskussionen om namnet debatteras. Jag vill inte lägga mig i den debatten utan föredrar att låta den godsak som ställer till dessa namnförvecklingar få tala för sig själv. Den är oavsett namnet värd sin egen dag. Så fram med ingredienserna och kladda loss.
En nyttig terapi efter en jobbig dag med den omedelbara belöningen att få slicka fingrarna innan de tvättas på riktigt - fråga vilket barn som helst om det stämmer eller ej! =)
Glöm inte ta fram kameran så du kan föreviga ditt eller barnens kladdiga godisbak. Fotografera och skapa - skicka sedan in bild på ditt alster via vår mail så vi får anledning att uppmärksamma denna delikatess fler gånger.


Chokladbollar


Chokladbollar med oändlig variation
Det finns en uppsjö varianter på receptet till dessa chokladbollar. Med och utan kaffe eller andra starkvaror, kryddor och andra smaksättningar. Idag skall jag bjuda på ett par varianter. Först ut är favoriten Chokladbollskaka.
Sam har en klasskompis som glädjande nog av och till bjuder på denna läckerhet. När den kommer med till skolan - ja, då är det fest!

Chokladbollskaka
Egentligen är det inget annat är chokladbollar utplattade till en kaka. Använd dig av receptet nedan eller använd ditt vanliga favoritrecept, då går nog åt 2 -3 satser av det.
Lika gott som bollarna men med fördelen att här kan du ta så stor bit du vill. =)

Ingredienser
2 1/2 dl strösocker
8 dl havregryn
3/4 dl kakao
225 g smör (eller margarin)
3-4 mak starkt kaffe

Glasyr
100 gram mörk blockshoklad
några droppar rapsolja
1/2 dl kokosflingor eller pärlsocker

Rapsoljan (eller motsvarande) gör att glasyren inte blir så hård utan att det går att skära i kakan utan att glasyren krackelerar.

Blanda de torra ingredienserna till kakan och tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar. Knåda till en tjock smet och blanda därefter ner kaffet. Smaka av om du vill ha mer av till exempel kaffe eller kakao.
Tryck ut smeten i botten av en form med löstagabar kant (ca 21 cm i diameter) och jämna ut den så gott det går.
Låt stå kallt medan du förbereder glasyren.

Bryt chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Tillsätt lite olja för smidigare konsistens.
Ta loss formens kant och bred chokladen över kakan. Strö över kokosflingorna/pärlsockret.
Låt stå i kylskåpet att stelna och servera den sedan kall.


Chokladboll


Chokladöverdragna chokladbollar ca 8 stycken
Smeten bereds på samma sätt som ovan. Om man vill kan man vispa, köra i mixer eller förstås blanda för hand - allt efter tycke och smak.

Ingredienser
100 g mjukt smör
3 dl havregryn
1 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk O´boy
1 msk kakao
2 msk kallt kaffe

Glasyr
100 g mörk choklad
2 msk O´boy
1 tsk vaniljsocker

Kokosflingor
Strössel

Chokladbollar utan glasyr cirka 30 stycken
Detta är en variant där man smälter smöret vid beredningen.

Ingredienser
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
Pärlsocker, strössel eller kokos att rulla bollarna i

Tillagning
Smält smöret och låt det puttra en kort stund. Rör ihop socker, kakao, havregryn, kaffe och smör. Använd gärna elvisp med degkrokar, men det fungerar bra utan elvisp också. Ställ in smeten i kylskåpet cirka en timme så att smeten stelnar. Forma bollar av smeten. Rulla varje boll i någon form av garnering, till exempel kokos.


Chokladboll

Fitnessinspirerade Chokladbollar cirka 6 stycken stora
Det här receptet bör kunna passa den som vill tänka på vikten. Har inte provat det själv (fast jag kanske borde) =) så den som testar får gärna lämna en kommentar om hur det blev. En av dessa chokladbollar sägs innehålla mindre än 100 kcal och mindre än 2 gram fett.

Ingredienser
1 dl Kesellalätt
1,5 dl Sötningsmedel
1 tsk Vaniljsocker
1,5 – 2 msk kakao
2 krm salt
3 dl fiberhavregryn
2 msk mjölk
1 msk kaffe

Garnering:
2 msk kokosflingor

Blanda ihop alla Ingredienser i en bunke och dela sen upp smeten i sex jämnstora delar och rulla i garneringen. Läg i kylen över natten.

Näringsvärde:
557kcal
32,4g protein
12,8g fett
76,8g kolhydrater
17,3g kostfiber

Tips för variation
- Vill man få en chokladboll som mer liknar de färdigköpta kan man med fördel köra havregrynen i mixer innan så de blir finfördelade
- Byt ut havregrynen helt mot mariekex eller andra kaksmulor.
- Smaksätt smeten med kanel eller andra kryddor
- Smaksätt smeten med apelsin eller andra frukter
- Smaksätt med farinsocker eller sirap
- Smaksätt med ett kraftfullt te istället för kaffe
- Tillsätt lite grädde eller mjölk för en mer mjölkchokladaktig smak

Länkar
Wikipedia om chokladboll

2 kommentarer:

maxell sa...

Härligt!

Det här får jag å grabben ta å utforska!

Tack!

Jozebelle sa...

Mumsigt värre