av maxell

Fredagskväll den 16e mars år 1792 pågick en maskerad i den kölddrabbade kungliga huvudstaden. En av gästerna blev skjuten och avled en vecka senare. Idag inspireras vi av en bild på och en beskrivning av den maskeradklädsel som denna man bar.

För detta inlägg inspireras vi av följande bild och beskrivande text om en klädsel och dess olika material. Det handlar om den maskeradutstyrsel som konung Gustav III bar vid det ödesdigra besöket vid maskeraden på Kungliga Operan den 16e mars 1792.


Gustav IIIs maskeraddräkt
Foto av Göran Schmidt/Livrustkammaren
(publicerat med tillstånd från Livrustkammaren)


Till maskeraden bar Gustav III en svart slängkappa i siden, dessa så kallade dominokappor var populära maskeradplagg. På huvudet en trekantig Castorhatt, troligen framställd av bäverhår och kantad med strutsfjädrar.

Över ansiktet en mask av vaxduk som lämnade nedre delen av ansiktet synligt. Livstycke av bomull. Jackan, skärpet och byxorna är tillverkade i silkestrikå (strumptyg). De randade pantalongerna har ursprungligen haft en starkare färg, i blått och guld. De nymodiga mjuka pantalongerna var inspirerade av teaterns värld.

Vid denna tid fanns det starka skäl till missnöje mot konung Gustav III. Starkast var nog missnöjet inom adeln som fått flera av sina privilegier avskaffade efter bland annat den oblodiga revolutionen den 19 augusti 1772 samt 1789s års tillägg till regeringsformen som ytterligare ökade kungens makt.

Kungen visste själv att han var hotad och hade mottagit varningar, men bestämde sig för att besöka maskeraden på Operan. Gustav III var trots allt road av stora fester, kultur, konst och teater. Under hans regeringstid byggdes Kungliga Operan och den Svenska Akademien bildades. Han besökte denna maskeradbal på Kungliga Operan och där blev han skjuten av Jacob Johan Anckarström. Gustav III avled inte på plats utan plågades i 13 dagar innan han dog av blodförgiftning den 29e mars.

Mördarens vapen återfanns och identifierades på plats. Bakom kungamordet låg en större sammansvärjning av adel och officerare. Jacob Johan Anckarström var den som pekades ut och senare avrättades för mordet på konung Gustav III.

Skrotboken tolkar Gustav IIIs maskeradutstyrsel
Vi inleder med ett kort av Pysseltjejen som för tankarna till kungadömet Sverige och som har några finurliga detaljer hämtade från ovanstående bild.


Detta kort var roligt att göra. Jag kollade in hur knapparna på jackan såg ut och försökte få till det på framsidan med gulddekor. Ville ha det lite kungligt och stilrent med gulddetaljerna.

Guldpiprensare, dun från huvudkudde och fina band med ståltråd i tog jag till hjälp.
Ett fördelsedagskort blev resultatet.

Kort av Pysseltjejen

Miss E har gjort en layout med flera detaljer som är hämtade från den beskrivande texten av kungens maskeradutstyrsel och där bilden styrt, bland annat, färgvalet.


Detta var verkligen en utmaning för mig, men jag blev nog rätt nöjd i slutet ändå!

Jag inspirerades av texten, dessa saker fastnade jag för: Siden - jag har ett sidenband, strutsfjädrar - jag har använt vanliga färgade påskfjädrar och färgerna blå och guld - jag gjorde hela layouten i dessa färger med inslag av lila och grönt. Av bilden blev jag inspirerad av ett "band/skärp" som han har runt magen/midjan och därav har jag satt ett band rätt över layouten.

Layout av MissE



"Dramatiska" närbilder...
Layout av MissE

Jag själv (maxell) inspirerades av maskeradmasken i sig, materialet, de dova färgerna och detaljer kring Gustav III i allmänhet.


Min tolkning handlar om när grabben fick göra en teatermask i papier-machie på förskolan. Han har masken kvar och nu kommer vi att minnas hur den kom till och varför. :)

Jag valde dova färger överlag och tonade ner färgerna i fotona. Basen är ett papper som har fibrer i sig och det får mig att tänka på filttyger som troligen var vanliga förr i tiden. På det sitter tre olika tygbitar av olika kvalitet som, bland annat, är av material liknande siden och silke. Två tygbitar är även rutiga liksom kungens rock. Alla tygkanter är fransade och påminner om såväl den frans som hänger från kungens skärp som det bäverhår som sticker upp från hans hatt.

Det slitna utseende på kungens mask återkommer genom de vita pappersremsorna som fått sig en omgång slarvigt målad grå färg samt det slitna typsnittet på textlapparna. Masken kommer också igen i fotona och i de två masker som jag ritade själv.

Andra saker som för tankarna till kungen ifråga är en bild på den gamla sedel där han avbildades samt att layoutens titel är skriven efter min bästa förmåga att imitera kungens namnteckning.

Layout av maxell



Närbilder från en teateruppsättning
Layout av maxell

Avslutningsvis har vi ett kort av Bi som hämtat sin inspiration i slängkappans drapering och skärpets "tofs".


Jag inspirerades av det sätt som kappan faller i draperade veck och av "tofsen" på skärpet. I min tolkning fick det bli ett kort med draperat tyg och en tofs som tidigare gjort tjänst som del av ett mobilsmycke som dekoration.

För mig känns kortet smoking så vem vet det får kanske bli en inbjudan till uppklädd middag framöver. =)

Kort av Bi

Hoppas att du känner dig inspirerad nästa gång du råkar på en bild - vilken som helst. Fånga upp färger, material, detaljer och annat du kan se. Skapa sedan din tolkning.

Länkar
Livrustkammaren - där Gustav IIIs maskeradutstyrsel finns för allmän beskådan

0 kommentarer: