av Birgitta/Bi

Vi bor i ett avlångt land; med skiftande klimat, vilket inte blir minst tydligt när vi börjar prata vårprimörer.

Medan jag här nere i syd börjar plocka in lite av vad naturen har börjat bjuda på så gör genomslagen att det börjar bli dags att avsluta scotersäsongen i norr. Där dröjer det efter vad jag förtått ännu ett bra tag innan denna soppa kan komma på bordet.

Men till tröst för den som inte kan gå ut och plocka vårprimörer just nu - er tid kommer och då med ännu större kraft än här nere i södra Sverige!
Nåväl, det var recept som skulle presenteras och inte mitt filosoferande! =0)
Jag har lånat receptet från Icas "receptskatt", presenterat i Buffé nr 4 1998.


Grön soppa på grönbete
Foto av Bi

Vårens nässelsoppa

Ingredienser
Portioner: 4

2 l nyplockade späda nässlor (ca)
1 l vatten (ca)
salt
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar (eller höns-)
1 dl grädde
3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering

Gör så här

Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.

Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.

Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 5 dl. Koka ett par minuter.

Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.
Servera den het och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.


Ägg och knäckebrödssmörgås känns som nödvändiga tillbehör
Foto av Bi

0 kommentarer: